U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Arbeidsmarkt herstelt in lager tempo

Arbeidsmarkt herstelt in lager tempo

woensdag 13 mei 2015

Het herstel van arbeidsmarkt zet in het eerste kwartaal van dit jaar door, maar remt wel af.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste raming van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Per saldo nam het aantal banen gecorrigeerd voor seizoensinvloeden toe met zesduizend tot 9,8 miljoen. Ondanks dat het aantal banen toenam, neemt het tempo van de groei wel iets af. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar was er namelijk nog een toename van veertigduizend banen.

Met de banengroei in het eerste kwartaal, vindt er al vier kwartalen op rij groei plaats. In deze periode nam het aantal banen met 65.000 toe. In de negen kwartalen voorafgaand aan deze aaneengesloten periode gingen er 200.000 banen verloren. Daarmee ligt het totale aantal banen dit kwartaal nog altijd lager dan eind 2011.

Het aantal gewerkte uren daalde met 0,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. In de laatse drie kwartalen van dat jaar steeg dit aantal nog. Een gemiddelde baan bestaat uit 24 uur werk per week.

Werkloosheid

De werkloosheid in de eerste drie maanden van dit jaar zakte ten opzichte van het vorige kwartaal met tweeduizend naar in totaal 635.000 mensen. Dat komt neer op 7,1 procent van de beroepsbevolking. Vooral meer jongeren vonden werk. De langdurig werkloosheid steeg daarentegen iets, vooral onder 45-plussers.

Vacatures

Het aantal vacatures steeg tot eind maart met zesduizend naar in totaal 125.000. Ten opzichte van het afgelopen jaar zijn dat er twintigduizend meer. Het is het zevende kwartaal op rij dat dit aantal toeneemt. Toch is het totale aantal nog maar de helft van de recordaantallen in 2007 en 2008 voor het uitbreken van de crisis.

In het vierde kwartaal stond de arbeidsmarkt er iets beter voor dan in het derde kwartaal en er werd uiteindelijk een stijging van vijftigduizend banen voor werknemers en zelfstandigen gemeld. In dat kwartaal waren er 633.000 mensen werkloos.

 

Bron: nu.nl

Vind een baan
zoeken