U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Arbeidsmigratie; kans of bedreiging?

Arbeidsmigratie; kans of bedreiging?

dinsdag 20 oktober 2015

Zo lang de mens bestaat migreren wij al. Mensen trokken altijd naar gebieden waar meer voedsel te vinden was. Waar het ‘beter’ was. Tegenwoordig hebben wij in Nederland voornamelijk te maken met arbeidsmigratie. De eerste arbeidsmigranten die naar Nederland kwamen waren de Hugenoten die aan het einde 17e eeuw massaal Frankrijk moesten ontvluchten. Het werd een strijd voor Nederland om de meest kwalitatieve migranten naar Nederland te lokken. De nieuwe immigranten zouden, zo hoopte men, nieuwe productiemethodes en handelsconnecties met zich meebrengen.

Meer bekend zijn echter de migratiestromen van na de oorlog. Spanjaarden, Turken, Italianen en Marokkanen. Nederland had deze arbeidskrachten hard nodig om de economie te laten groeien  en om het werk te doen waar Nederlanders hun neus voor optrokken. Momenteel zijn het migranten uit Oost-Europa die voor werk en een betere toekomst naar Nederland komen.

Ook wij Nederlanders doen een duit in het zakje op het gebied van migratie. De meest recente emigratiegolf is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Vooral jonge stellen kozen er voor om een bestaan op te bouwen buiten Nederland omdat men onvoldoende perspectief in eigen land zag. Populaire bestemmingen waren de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Voor deskundigen is het geen vraag, maar een weet. De vergrijzing is evident. Om pensioenen te kunnen blijven betalen en de economie draaiende te houden , is een aanwas van de bevolking nodig. Arbeidsmigratie is, zeker in de tuinbouw, een actueel onderwerp. Helaas associëren mensen dit vaak met  malafide uitzendbureaus, uitbuiting of slechte huisvesting van buitenlandse werknemers, de problematische integratie van eerdere groepen migranten, en vreest men dat autochtone Nederlanders worden verdrongen op de arbeidsmarkt.

Minder belangstelling is er echter voor de stevige bijdrage die arbeidsmigranten en expats nu al leveren aan de economie.

De andere kant van de medaille is dat laagopgeleiden, jongeren en allochtonen het risico lopen van de arbeidsmarkt te worden verdrongen door arbeidsmigranten. Voor deze groep werknemers is het zaak te blijven investeren in zichzelf om een goede kans te blijven maken op de arbeidsmarkt. Het is een stuk eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je jezelf blijft ontwikkelen. De wereld veranderd in een rap tempo en voor wie bij wil blijven is het zaak om mee te veranderen. Nederland heeft een kenniseconomie, werknemers moeten zich blijven ontwikkelen. Alleen zo kun je competent blijven ten opzichte van arbeidsmigranten.

Vind een baan
zoeken