U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Behoud van vakmanschap is essentieel voor de glastuinbouw

Behoud van vakmanschap is essentieel voor de glastuinbouw

donderdag 7 januari 2010

Begin juni kwamen sociale partners overeen de cao voor de glastuinbouw vanaf 1 juli met een jaar te verlengen. Ze spraken wel af vanaf september voor een jaar een digitaal Mobiliteitscentrum op te richten. Arend Hekman van LTO Noord Glaskracht is blij dat de sociale partners op één lijn zaten over behoud van vakmanschap voor de sector.

Was er dringend behoefte aan een Mobiliteitscentrum Glastuinbouw?

“Met ontslag bedreigde medewerkers moeten maximaal de kans krijgen in de sector aan het werk te blijven. Daarvoor is het Mobiliteitscentrum opgericht. Werknemers hebben hiervoor hun looneis geheel laten vallen. Het Mobiliteitscentrum is zowel door werkgevers als werknemers goed ontvangen. Het wordt gezien als van en voor de sector. De website in combinatie met de diensten die het centrum levert, wordt door de gebruikers van het centrum hoog gewaardeerd.”

Wat vindt u van de resultaten tot dusver?

“Het Mobiliteitscentrum heeft doorlopend zo’n zeventig tot tachtig vacatures en op dit moment zo’n 120 kandidaten in portefeuille. Ruim twintig kandidaten hebben een baan gevonden. Als we nu in deze crisistijd uitgaan van een gemiddelde periode van een half jaar die zit tussen twee banen, dan zouden gemiddeld vier kandidaten per week een baan moeten vinden. In e weken na de opstart was dit het geval. December is op meerdere redenen een lastige maand. Het wachten is nu op wat het nieuwe jaar ons brengt.”

Is een jaar niet erg kort voor een Mobiliteitscentrum Glastuinbouw?

“Om te weten of het Mobiliteitscentrum ook werkelijk aan het doel kan beantwoorden, is een jaar lang genoeg. Uiteraard houdt het denken niet op. Om potentiële en zittende medewerkers te boeien en te binden moeten we niet alleen praten maar vooral realistisch en praktisch handelen. Dat besef is alom aanwezig in de sector. In april zitten werkgevers en werknemers weer aan de cao-tafel.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij 52/53 (2009)

Vind een baan
zoeken