U bevindt zich hier:

De baan die bij je past

donderdag 12 november 2015

Als je een baan hebt die goed past bij je persoonlijkheid en goed te combineren is met je thuissituatie ben je waarschijnlijk een stuk gelukkiger, dan wanneer dat niet zo is. Maar hoe vind je die baan die aan beide criteria voldoet.

Op vroege leeftijd wordt er al van je gevraagd een keuze te maken voor de rest van je carrière. Het zou heel goed kunnen dat het na je studie nog steeds onduidelijk is waar je ambities liggen. De kans is dan ook groot dat de kant die je aan het begin van je carrière opgaat niet dezelfde is als waar je zult eindigen.

Baan die past bij je persoonlijkheid

Om te kijken of een baan bij je past is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat motiveert mij en wat zijn mijn ambities?
  • Waar heb ik veel plezier in?
  • Wat zijn mijn vaardigheden en capaciteiten?
  • Hoe wil ik mij ontwikkelen?

Om in te zien wat voor soort baan het beste bij je past is het belangrijk dat je eerst een duidelijk beeld hebt van je ambities, persoonlijkheid en vaardigheden.

Wanneer je de vragen hebt beantwoord heb je een globaal idee van jouw persoonlijk profiel en je ambities. Dit zelfbeeld kun je gebruiken bij het zoeken van vacatures.

Om je persoonlijkheid in kaart te brengen zou bijvoorbeeld de Belbin test je goed kunnen helpen, heb je hier interesse in neem dan even contact met ons op.

Je vaardigheden kan je testen met behulp van de ontwikkelscan van Kas groeit. Je moet dan wel goed weten wat je wilt. Op basis van de ontwikkelscan kan je kijken of de wensfunctie bij je past of dat je jezelf nog moet ontwikkelen/bekwamen.

Door het beantwoorden van deze vragen en het aan de slag gaan met je ambities, persoonlijkheid en capaciteiten kan je op zoek naar een baan die je echt wilt, omdat je het leuk vind en niet omdat het moet.

Bedenk eens voor jezelf, hoe lang kan je een baan volhouden wanneer deze niet bij je past en wanneer je deze niet leuk vindt? Elke dag met tegenzin je bed uit, omdat je weer op je werk verwacht wordt. Hier word je niet gelukkig van.

Tijdens de Toekomstsessie van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw proberen we samen met je te kijken naar je persoonlijkheid en je capaciteiten/vaardigheden. Tijdens het daarop volgende (persoonlijke) gesprek gaan we meer in op je ambities en proberen we je handvatten mee te geven waarmee jij op zoek kan naar de passende baan waar jij gelukkig van wordt. Houd de Workshop agenda in de gaten voor de volgende Toekomstsessie bij jou in de buurt.

Vind een baan
zoeken