U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Dutch Agri Food Week opent met de grootste groentekraam van Nederland

Dutch Agri Food Week opent met de grootste groentekraam van Nederland

vrijdag 6 oktober 2017

Utrecht, 9 oktober - De grootste groentekraam van Nederland: een 200 meter lange marktkraam gevuld met duizenden kilo’s groenten op het Vredenburgplein in Utrecht. Deze recordpoging is het startsein van de derde Dutch Agri Food Week, het nationale podium voor de agrifoodsector, op maandag 9 oktober. Met ruim 300 betrokken organisaties en 125 events door het hele land op het programma belooft het een mooie week te worden voor consumenten en professionals die geïnteresseerd zijn in de wereld van voedsel en voedselproductie.

 

De officiële opening van Dutch Agri Food Week in Utrecht start om 10:30 uur. Tijdens Dutch Agri Food Week, van 9 en 19 oktober, is er nog veel meer te beleven: in heel Nederland staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd. 

 

Kom kijken, leren, ontdekken en proeven

Dutch Agri Food Week biedt voor elk wat wils: je kunt op bezoek bij de boer op het erf, maar ook bij de boer op de winkelvloer. Innovatieve startups strijden om een plaats in de finale, het groene onderwijs organiseert een tour langs alle hogescholen om te laten zien hoe innovatief en interessant leren in de agrifood is. In de bedrijfsrestaurants van de rijksoverheid in heel Nederland wordt de hele week aandacht besteed aan gezonde voeding, rondom Wereldvoedseldag zijn er tal van evenementen voor jong en oud waar je leert over de herkomst van voedsel en kinderen leren in kookwedstrijden hoe leuk, gezond en lekker eten is.

 

“Tijdens Dutch Agri Food Week willen we informeren en inspireren”, zegt Elies Lemkes, voorzitter Stichting Dutch Agri Food Week: “Dutch Agri Food Week is er om iedereen te laten zien wat er van grond tot mond nodig is om gezond en lekker voedsel te produceren. Ook organiseren we verrassende ontmoetingen voor bedrijven en kennisinstellingen gericht op innovatie en samenwerking. En we laten zien dat we vooroplopen als meest innovatieve agrifoodland ter wereld en als tweede exporteur op wereldschaal. De sector is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie.”

 

Voedsel en gezondheid: rode draad

Voedsel en gezondheid vormen de rode draad door het programma van Dutch Agri Food Week. Dat is te zien in het gevarieerde programma en ook bij de start met de ‘grootste groentekraam’, die mogelijk is gemaakt door partner Albert Heijn. Op maandag 9 oktober kunnen bezoekers bij de kraam voor drie euro een zak vullen met verse groenten naar keuze. De opbrengst gaat naar Utrechtse Voedselbank, net als de producten die aan het einde van de dag overblijven.

 

Dagelijks gezond menu

“We willen met de grootste groentekraam van Nederland laten zien dat het eten van meer groente in een gezond dagelijks eetpatroon past. Wij doen er alles aan om daarbij de gezonde keuze voor de consument kwalitatief, lekker en gemakkelijk te maken,” aldus Marit van Egmond, commercieel directeur van Albert Heijn en lid van het Topteam Agri & Food. “Alleen al in Nederland zijn er meer dan 650 boeren en telers met wie we intensief samenwerken. Samen met onze leveranciers proberen we de Nederlandse consument in onze winkels maar ook online en via de Allerhande te helpen om aan de dagelijks aanbevolen 250 gram groente te komen.”

 

Dutch Agri Food Week maken we samen

Dutch Agri Food Week is in 2015 gestart als initiatief van regio’s en topsectoren en is uitgegroeid tot een unieke samenwerking. Het programma wordt ingevuld en mogelijk gemaakt door onze partners, regio’s en participanten: Topsector Agri&Food, Topsector Tuinbouw&Uitgangsmaterialen, Albert Heijn, Cosun, FrieslandCampina, LTO Nederland, Ministerie van Economische Zaken, Rabobank, Vion Food Group, Wageningen University & Research, Ontwikkelagenda Groen Onderwijs, Centers of Expertise Groen Onderwijs, Bodec, Pascal Processing, Scelta Mushrooms, AgriFood Capital, Brightlands Campus Greenport Venlo, Floriade Almere 2022, FoodDelta Zeeland, FoodTech Brainport, Greenport Noord-Holland Noord, Greenport Westland-Oostland, Provincie Drenthe, Provincie Overijssel, Provincie Friesland, Regio Foodvalley en ruim 300 organisaties in de agrifood sector. Kijk voor meer informatie op www.dutchagrifoodweek.nl.

Noot voor de redactie

UITNODIGING: U bent van harte welkom om deze bijeenkomst op maandag 9 oktober van 10.30 – 13.00 uur in Utrecht bij te wonen. U kunt zich aanmelden via communicatie@dafw.nl.

 

Programma en sprekers

We nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de officiële opening van Dutch Agri Food Week in Utrecht. Samen met onze partners en participanten geven we op ludieke wijze het startsein voor een week vol activiteiten en evenementen die in heel Nederland consumenten en professionals meenemen in de wereld van voedsel en voedselproductie. Een week waarin iedereen welkom is om te komen kijken, leren, ontdekken en proeven!

 

Voedsel en gezondheid centraal

Nederland is het meest innovatieve agrifood land ter wereld. Als tweede exporteur op wereldschaal van agrifoodproducten is de sector een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Wereldwijd is er grote belangstelling voor de Nederlandse kennis en technologie op het gebied van duurzame, gezonde en veilige voedselproductie. Veel mensen willen meer leren over de herkomst, veiligheid en duurzaamheid van ons voedsel. Door inzicht en onderzoek weten we dat voeding en gezondheid hand in hand gaan. Daarom is ‘voedsel en gezondheid’ de rode draad van deze Dutch Agri Food Week en staat dat thema ook tijdens de opening centraal.

 

Programma

10.30 uur | Ontvangst in Muziekcentrum Tivoli aan het Vredenburgplein, Utrecht

11.00 uur | Welkomstwoord

Over Dutch Agri Food Week met Aalt Dijkhuizen, voorzitter topsector Agri&Food, Elies Lemkes-Straver, voorzitter Stichting Dutch Agri Food Week en Loek Hermans, voorzitter topsector Tuinbouw&Uitgangsmaterialen

                                  

Thema Voedsel en gezondheid vanuit 3 perspectieven

Disruptie in de voedselketen - Martijn Rol, sectorspecialist Food, Rabobank Nederland

Voeding als medicijn - huisarts Tamara de Weijer - voorzitter Vereniging Arts en Voeding, ambassadeur Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

AH wil de gezonde keuze gemakkelijk maken voor de consument- Marit van Egmond, commercieel directeur Albert Heijn

 

12.15 uur | Officiële openingshandeling op het Vredenburgplein met gezonde lunch

Marit van Egmond en Vincent Everhardt (wethouder gemeente Utrecht) verrichten de openingshandeling, samen met alle telers van de Grootste Groentekraam

13.00 uur | Einde bijeenkomst

Vind een baan
zoeken