U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Export Nederlandse landbouwsector bereikt recordhoogte

Export Nederlandse landbouwsector bereikt recordhoogte

vrijdag 19 januari 2018
De export van Nederlandse landbouwgoederen is afgelopen jaar uitgekomen op een recordbedrag van 91,7 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder, toen ook al sprake was van een record.
 

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de universiteit van Wageningen. De cijfers zijn verzameld in opdracht van het ministerie van Landbouw dat ze vrijdag presenteert op een grote landbouwbeurs.

Wanneer de onderzoekers goederen meetellen die aan de landbouw gerelateerd zijn - zoals melkrobots - stijgt de totale landbouwexport naar 100,8 miljard euro. Het is voor het eerst dat dit exportcijfer de grens van 100 miljard euro doorbreekt.

Ook de landbouwimport bereikte met 62,9 miljard euro een record. Dit geldt tevens voor het landbouwhandelsoverschot. Dit steeg met bijna 4 procent naar 29,1 miljard euro. Dit betekent dat vorig jaar voor 29,1 miljard euro meer is geëxporteerd dan geïmporteerd.

Nederland is met 91,7 miljard euro vorig jaar de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld. Alleen de Verenigde Staten exporteren meer agrarische producten. 

Nederlandse producten

Nederlandse producten zijn goed voor het grootste deel (66,2 miljard euro) van de export van landbouwgoederen. De doorverkoop van geïmporteerde goederen bedraagt 25,5 miljard euro.

De Nederlandse economie heeft meer profijt van de export van in Nederland geproduceerde goederen (40,5 miljard euro), dan de doorverkoop van geïmporteerde waar (3,5 miljard euro).

De landbouwgoederen die het meest worden uitgevoerd, zijn sierteelt (9,1 miljard euro), zuivel (8,9 miljard euro), vlees (8,3 miljard euro) en groenten (6,7 miljard euro).

De exportwaarde van zuivel nam in 2017 met 21 procent toe, gevolgd door die van vlees (6 procent), sierteelt (3 procent) en groenten (2 procent).

Duitsland

De belangrijkste exportbestemming van Nederlandse landbouwbedrijven is Duitsland, daar gaat een kwart van de totale uitvoer naartoe (23,4 miljard euro). Dit komt neer op een groei van 5 procent ten opzichte van 2016. Nederland geldt tevens als belangrijkste afzetmarkt voor Duitse landbouwbedrijven.

België is met een exportwaarde van 10,4 miljard euro onze tweede afzetmarkt voor landbouwproducten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (8,6 miljard euro) en Frankrijk (8 miljard euro).

De export naar België en Frankrijk vertegenwoordigt een forsere groei dan die naar het verenigd Koninkrijk. De onderzoekers denken dat dit mogelijk komt door de ongunstige wisselkoersontwikkeling, die wordt veroorzaakt door de aankomende Brexit.

 

Bron: Nu.nl

Vind een baan
zoeken