U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Groei in aantal vacatures in agri- en foodsector

Groei in aantal vacatures in agri- en foodsector

woensdag 25 oktober 2017

Het aantal vacatures in de agri- en foodsector neemt toe. In 2015 bood de agri- en foodsector werkgelegenheid voor 607.000 arbeidsjaren en is daarmee een flinke banenmotor. Vijf jaar eerder bleef dat getal nog steken op 576.000 arbeidsjaren. Dat is aantrekkelijk voor pas afgestudeerden. Zeker als je ook de nodige kennis over automatisering en dataverwerking meeneemt. Tegelijkertijd is het voor werkgevers een probleem om voldoende en gekwalificeerde kandidaten te vinden. 

Maurice Workel, vestigingsmanager bij AB Oost, zegt dat de situatie op de arbeidsmarkt in korte tijd snel is veranderd. "Een jaar geleden – met een heel lage melkprijs en dito varkensprijs – moesten we bij wijze vechten om een vacature binnen te halen. Dat is inmiddels verleden tijd. Nu is het heel moeilijk om de juiste mensen te vinden. We zijn vorige maand een wervingsactie begonnen om 122 fte te vinden." AB Oost is vooral op zoek naar uitvoerend personeel met een mbo-opleiding. 

Ook wervingsbureaus die zich richten op food- en agrivacatures voor het hogere segment ondervinden moeite om voldoende en geschikte kandidaten te vinden. Een knelpunt dat wel wordt genoemd, is de aansluiting van onderwijs op werkkring. Opleidingen verzinnen prachtige namen voor studies om zoveel mogelijk studenten te trekken. Kritiekpunt is dat de opleidingen meer kijken naar de studentaantallen en minder oog hebben voor de toekomst van de kandidaat.

"Bedrijven in deze regio – zowel grotere zoals FrieslandCampina, Heineken, Jumbo, Vion, maar ook middelgrote en kleine bedrijven – hebben dringend behoefte aan jonge mensen met nieuwe competenties zoals kennis over ICT en automatisering", vertelt Jos van Asten, coördinator werkgevers van het arbeidsmarktprogramma binnen AgriFood Capital. De vraag naar nieuwe instroom is echter zo groot dat ook hij constateert dat bedrijven ervoor kiezen om in automatisering te investeren om daarmee minder afhankelijk te zijn van werknemers die ze niet kunnen vinden.

Zie voor meer informatie de site van Groenten & Fruit.

Op zoek naar personeel of een baan in de agrisector? Zie voor actuele vacatures op het gebied van landbouw, voeding, natuur en milieu de AgriHolland Vacaturebank.

bron: Groenten & Fruit, 20/10/17 

Vind een baan
zoeken