U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Hans Boerema: ‘We moeten het samen doen’

Hans Boerema: ‘We moeten het samen doen’

zondag 24 september 2017

KLAZIENAVEEN – “Het was een zonnige zondag in april toen ik met Ismael Suleman (31) naar Klazienaveen reed”, zegt Hans Boerema. Dat weekend hield de glastuinbouw in Nederland het evenement Kom in de Kas. “Het was een drukte van jewelste. Ik was daar samen met Ismael om te kijken naar een geschikte stageplaats. We parkeerden bij komkommerkwekerij Sulabra en liepen naar binnen.”

Aan het woord is Hans Boerema, ondernemer en vrijwillig arbeidscoach bij VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Boerema hielp Ismael bij het vinden van een passende stageplaats als onderdeel van de training die is ontwikkeld voor statushouders. De training en de stage vormen de opmaat naar betaald werk of vrijwilligerswerk vanuit de overtuiging dat arbeidsparticipatie essentieel is voor integratie.

“Ismael volgde in Eritrea – het land dat hij ontvluchtte – een opleiding Agro mechanics op middelbaar niveau. In Sudan werkte hij bij een tomatenkweker. In Klazienaveen bekeken we of hij in die richting werkervaring zou kunnen opdoen.” Boerema: “Na even in de kas rondgekeken te hebben, ontdekten we de eigenaar – Jurjen van Dijken – die voor een groepje mensen enthousiast vertelde over het telen van komkommers. Na zijn verhaal schoot ik hem aan, stelde hem aan Ismael voor en vertelde dat we een passende stageplaats zoeken. Van Dijken was even stil, keek ons aan en zei ervoor open te staan.”

Evaluatie

Boerema: “Drie maanden later reed ik weer naar Klazienaveen voor een eerste evaluatie met Ismael en Jurjen. Ismael vertelde me dat het hem goed doet om bezig te zijn en dat het hem goed bevalt bij Sulabra. Hij heeft tijdens de pauzes leuke gesprekken en vindt het ook fijn dat hij door de medewerkers goed wordt begeleid. Van Dijken zag een open blik bij Suleman en dacht dat het een goede kans van slagen had. Zo’n evaluatie geeft mij als arbeidscoach een goed gevoel en maakt de tijd die ik er insteek meer dan waard. We moeten het samen doen.”

Meer informatie over werken als arbeidscoach? Zoek dan contact met VluchtelingenWerk in Emmen via marjansen@vwnn.nl of bel Marjanka Jansen: 06-30165935.

 

Bron: Zuidoosthoeker

Vind een baan
zoeken