U bevindt zich hier:

'HBO-studie terwijl je werkt'

donderdag 9 februari 2017

Een weblog van Hans Ligtenberg, docent aan de 'groene' Hogeschool InHolland in Delft, exclusief geschreven voor de GroenteNetten en de SierteeltNetten.

Hogeschool Inholland Delft start in september een nieuwe opleiding Tuinbouw & Agribusiness, speciaal voor werkenden. Heb je een havo of mbo-niveau4 opleiding en een aantal jaren werkervaring in de tuinbouw, dan kun je deelnemen aan deze HBO-opleiding. Het bijzondere is, dat er per student een individueel traject wordt uitgewerkt op basis van vooropleiding en werkervaring. Als student krijgt de gelegenheid om aan te tonen wat je al wel beheerst en je gaat alleen aan de slag met die zaken die je nog moet leren.

Naast deze nieuwe vorm van onderwijs is er sprake van project georiënteerd onderwijs, dus door bepaalde onderzoeken uit te voeren bouw je meer kennis en kunde op. En het mooie is dat dit ook opdrachten binnen je eigen bedrijf kunnen zijn. Bijvoorbeeld; een student wil zijn bedrijf uitbreiden door de overname van een ander bedrijf. Het onderzoek of dit verstandig en haalbaar is, kan dus ook als een studieopdracht aangemerkt worden. Dit is dus werken en studeren tegelijkertijd.

Als student op deze flexibele deeltijdopleiding zit je ook niet meer in de schoolbanken (het mag wel maar hoeft niet). Je bent een gewone student dus je mag alle colleges volgen. Je studeert dus voornamelijk in je eigen tijd en eigen tempo. Iedere student krijgt een eigen 'leercoach' die je begeleidt tijdens de studie. Deze leercoach (een ervaren docent) is een leermeester, begeleider, vraagbaak en klankbord tegelijkertijd. Je maakt ook geen schriftelijke tentamens meer per vak. In deze nieuwe aanpak wordt gekeken naar kennis en vaardigheden. Als je kunt aantonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt, dan krijg je daarvoor ook de studiepunten. Het nieuwe is dat je in een interview, van één a twee uur, aantoont dat je ook over de betreffende kennis beschikt. Dat interview is dus een gesprek tussen experts en de ervaren student. Deze aanpak geeft je veel meer mogelijkheden om te laten zien wat je kunt.

Bron: Sierteeltnet.nl

 

Vind een baan
zoeken