U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Herstel arbeidsmarkt zet door in 2016

Herstel arbeidsmarkt zet door in 2016

vrijdag 29 januari 2016

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bijkomen in Nederland. Vorig jaar waren dat er nog 56.000.

Net als in 2015 wordt de groei vooral gestuwd door de uitzendsector, stelt het UWV in zijn vrijdag gepubliceerde voorspellingen. Ook het aantal banen in de bouw en de kinderopvang neemt toe. Het aantal banen in de verpleging daalt naar verwachting dit jaar.

Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit. Als die banen worden meegeteld, komen er 129.000 banen bij.

De aantrekkende economie zorgt er ook voor dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Uitkeringen

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die de instantie verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Dit is goed nieuws voor het vermogen van het UWV. Dat daalde vorig jaar nog, maar zal dit jaar voor het eerst in jaren weer wat toenemen. Aan het begin van de crisis had de instantie nog een vermogensoverschot van 12 miljard euro. Nu is sprake van een tekort van circa 10 miljard.

Bij een eerdere prognose in juni zei het UWV herstel te verwachten, maar dat niet iedereen daarvan profiteert. Zo verdwijnen in de financiële dienstverlening, de zorg, de industrie en bij de overheid de komende jaren naar verwachting nog duizenden banen.

 

Bron: nu.nl

 

Vind een baan
zoeken