U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Het geheim van succesvol solliciteren

Het geheim van succesvol solliciteren

vrijdag 30 oktober 2015

Solliciteren is een vak apart. Een nieuw vak eigen maken gaat niet zomaar, het kost tijd en energie. Een teeltspecialist in de rozen heeft ook stapsgewijs geleerd het gewas te beschermen en een docent gehad die hem daarin heeft begeleid. Goed solliciteren is iets wat je kan leren en eigen kan maken, daarbij kan je alle hulp gebruiken. Waarom is het zo belangrijk om anderen om hulp te vragen? Lees hieronder de 4 redenen waarom hulp bij solliciteren zo funest is om succesvol te solliciteren.

Nasstassia Didden - Mobiliteitsadviseur

Van anderen kun je leren

Niemand heeft de wijsheid in pacht. Gelukkig maar, want dan zouden we allemaal op dezelfde manier opereren. Het is juist een voordeel dat we allemaal anders kijken naar zaken. Door te achterhalen hoe anderen het solliciteren aanpakken, creëer je voor jezelf weer nieuwe inzichten. 

Het maakt je bewust van je huidige aanpak

Door te luisteren naar hoe iemand anders solliciteert, zie je ook meteen waar het bij jou op stuk loopt. Maar dit geldt ook in positieve zin. Het is een bevestiging dat een deel van jouw aanpak in ieder geval door andere werkzoekenden ook wordt uitgevoerd.

Hulp vragen maakt je actief

Wanneer je om hulp vraagt heb je de eerste stap naar een baan gezet. Door anderen deel te maken van jouw zoektocht sta je er niet langer alleen voor. Samen een doel bereiken (namelijk die gewenste baan binnenhalen) gaat makkelijker dan in je eentje. Wil je echt een stok achter de deur? Stel dan samen realistische doelen op, die je dan tussentijds met elkaar evalueert, zoals: “voor volgende week dinsdag heb ik 3 sollicitaties gedaan” Hiermee voorkom je een inactieve houding.

Je breidt je netwerk uit

Elke persoon die jij deel uitmaakt van jouw zoektocht is een potentiele link met een bedrijf. Vrijwel elke persoon die je tips geeft over jouw solliciteren heeft een arbeidsverleden. In het beste geval werkt hij of zij bij een organisatie met een openstaande vacature. Maak jezelf kenbaar bij personen die de juiste deuren kunnen openen.  

Kortom schakel alle hulp in die je kan vinden. Denk aan jouw eigen kenniskring, organisaties die je kunnen helpen en uiteraard het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw.

Vind een baan
zoeken