U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Hoe bouw je een sollicitatiebrief op?

Hoe bouw je een sollicitatiebrief op?

dinsdag 10 november 2015

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan voor sommige mensen lastige materie zijn. Je hebt immers zoveel te vertellen aan de lezer van jouw brief. Belangrijk is dat je de brief kort en bondig houdt en alleen die zaken noemt die relevant zijn voor de vacature. Als er een leidinggevende voor de afzet wordt gezocht ga dan niet vermelden je bij je laatste werkgever verantwoordelijk was voor de teelt. Dit is niet relevant voor deze specifieke vacature. Mocht de lezer daar interesse in hebben kan hij/zij deze informatie terugvinden in jouw CV.

Frank van Baarle – Senior Mobiliteitsadviseur

Wanneer je een brief schrijft kun je de volgende opbouw hanteren:  In de eerste alinea ‘trigger’ je de lezer om verder te lezen door in één zin te noemen waarom jij een geschikte kandidaat bent. In alinea 2 geef je aan wat je nu doet. In alinea 3 leg je uit wat jou nu zo aanspreekt aan het bedrijf waar je wilt gaan werken. In de laatste alinea geef je aan wat het bedrijf van jou kan verwachten.

Als input voor de eerste alinea gebruik je de functie-eisen zoals deze in het profiel zijn opgesteld. Een voorbeeld:

Op de website van (naam bedrijf)  heb ik gelezen dat u op zoek bent naar een Operator Afdeling Verpakkingen binnen uw bedrijf. Gezien mijn opleiding, werkervaring, en achtergrond ben ik van mening een uitstekende kandidaat te zijn voor deze vacature. Ik heb sterke affiniteit met techniek en machines, een afgeronde MBO opleiding, en heb oog voor kwaliteit.

In de tweede alinea geef je aan wat je nu, of in het verleden hebt gedaan, en noem je alleen die zaken die relevant zijn voor de vacature.

In mijn laatste functie ben ik werkzaam geweest als monteur van elektrische installaties. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij een Cymbidium kwekerij waar ik als rechterhand fungeerde van de eigenaar. Tevens was ik verantwoordelijk voor al het eerstelijns technisch onderhoud. Kenmerkend voor deze kwekerij was de goede kwaliteit van onze producten waar scherp op werd gestuurd.

In alinea 3 leg je uit wat jou nu zo aanspreekt aan het bedrijf waar je wilt gaan werken. Verdiep je dan ook in het bedrijf. Wellicht ken je iemand die bij dit bedrijf werkzaam is. Daarnaast heeft tegenwoordig elk bedrijf wel een internetsite waarop staat waar ze voor staan. Dit kun je vaak terugvinden in de missie en visie.

De mensgerichte aanpak van (naam bedrijf) spreekt mij enorm aan. Ik vind het belangrijk om samen met een team een prestatie neer te zetten of doelstelling na te streven. Daarnaast wil ik mij ook kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe kennis eigen maken. Vanuit dit vertrekpunt kijk ik er naar uit om mij in te zetten voor (naam bedrijf).

In de laatste alinea geef je aan wat het bedrijf van jou kan verwachten en zorg je voor een nette afsluiting.

(naam bedrijf)  treft in mij een hardwerkende, betrokken en sociale collega. Mijn open en weloverwogen wijze van communiceren benut ik in de samenwerking met collega’s.

Ik ga er vanuit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en kijk uit naar een uitnodiging om mijn CV en motivatie in een persoonlijk gesprek toe te lichten. 

Tot slot is het belangrijk dat je de tijd neemt voor een brief. Honderd brieven in een week versturen heeft niet zoveel zin. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en richt je alleen op de vacatures die je echt aanspreken. Wanneer je een eerste opzet hebt gemaakt leg hem dan weg en kijk er een dag later nog eens naar. Laat iemand met je meelezen en mocht je er echt niet uitkomen neem dan contact op met de medewerkers van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw. Wij helpen je graag verder!

Vind een baan
zoeken