U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Hoe maak je een nette cv lay-out?

Hoe maak je een nette cv lay-out?

vrijdag 6 november 2015

“Een nette lay-out is de eerste stap naar een sollicitatiegesprek. Want wie geen overzichtelijk cv heeft, loopt het risico over het hoofd te worden gezien tijdens de selectieprocedure”.

Een overzichtelijk cv is essentieel wanneer je een professionele indruk wilt maken. Sterker nog, wie geen overzichtelijke cv-lay-out heeft, loopt het risico om compleet te worden overgeslagen. Het is niet de inhoud die een eerste indruk geeft, maar het uiterlijk.

Een recruiter heeft vaak niet de tijd (en zin) om te zoeken naar de informatie die hij/zij nodig heeft. De informatie moet direct duidelijk worden gepresenteerd. En met goede reden; er komen vaak zoveel cv’s binnen per vacature, dat kandidaten om de kleinste details al worden weggestreept. Geen overzichtelijk cv? Volgende!

Dit effect wordt extra versterkt op het moment dat er een krappe arbeidsmarkt  (werkgeversmarkt) is. Dat wil zeggen, hoe meer sollicitaties er binnen komen op een vacature, des te minder tijd krijg je om te overtuigen. Een goede lay-out is hierbij essentieel.

Hoe maak je een nette cv lay-out:

Vermeld alleen de info die nodig is

“Schrijven is schrappen” een uitdrukking bekend in het schrijversvak, die ook geldt voor het cv. Het advies is om zoveel mogelijk onnodige informatie te strippen uit het cv. “Door de bomen het bos niet meer zien”, komt dat gezegde je bekend voor? Zo werkt het ook met het cv.

Gebruik de tabtoets

Belangrijk; gebruik nooit de spatiebalk voor de lay-out! Gebruik in plaats daarvan de tabtoets. Met de tabtoets maak je op eenvoudige wijze een strak cv-design.

Sollicitanten die niet zo goed zijn met computers verraden zichzelf meestal al in de eerste seconden: er klopt helemaal niks van de uitlijning in het cv. Alle informatie staat schots en scheef gepresenteerd; een doorn in het oog van elke recruiter.

Gebruik stijlelementen

Stijlelementen zorgen ervoor dat de lezer zich makkelijk kan oriënteren in het document. Kies o.a. voor een makkelijk leesbaar lettertype (bijv. Times New Roman, Arial) en lettergrootte, gebruik kopteksten/titels, voldoende witregels en opsommingstekens.

Benieuwd naar de andere tips? Bezoek de volgende link.

Vind een baan
zoeken