U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Is het moment aangebroken om je carrière een andere wending te geven?

Is het moment aangebroken om je carrière een andere wending te geven?

dinsdag 24 november 2015

De zoektocht naar een baan is een zoektocht in de ware zin van het woord. Je zou in deze periode wel eens tot verrassende inzichten kunnen komen. Misschien bemerk je dat je interesse eigenlijk een heel andere kant uitgaat of dat je kwaliteiten op een ander vlak liggen dan je gedacht had. Wees niet bang om je plan bij te stellen. Stel je flexibel op en speel in op de reacties die je krijgt. Schaaf je sollicitatiebrief steeds bij en stel je open voor nieuwe dingen waar je vroeger nooit aan gedacht zou hebben.

Soms kan een 'in between jobs'-periode zelfs één van de mooiste dingen zijn die je kan overkomen (ook al lijkt dat op het moment misschien niet zo). Het kan leiden tot een beslissende carrièreswitch, een hoger salaris of een baan waar je vroeger alleen van kon dromen. Was je in je oude baan gebleven, dan had je misschien nooit de tijd of de moed gehad om de stappen te nemen die je in je noodgedwongen zoektocht naar een nieuwe baan zet.

Wat ook kan is dat je misschien je wensen moet bijstellen.

Bijvoorbeeld als je er achter komt dat je niet meteen de functie uit kunt oefenen die je wilt. Je zult dan lager moeten instappen en moeten doorgroeien naar je gewenste job. Vraag je verder af of je voldoet aan de eisen die werkgevers stellen aan sollicitanten. Misschien kom je er achter dat je bepaalde vaardigheden verder moet ontwikkelen. Je kunt dan bijv. een cursus doen. Of je komt er achter dat je meer ervaring moet opdoen.

Maar

Zijn er banen die precies aansluiten op wat jij wilt? En als ze er zijn, zijn ze er dan in je omgeving, of zou je elke dagen uren moeten reizen? En verdienen ze wel genoeg? Spreekt de bedrijfscultuur in de sector je aan? Zijn er wel doorgroeimogelijkheden? En hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich eigenlijk binnen de sector of branche? Staat die onder druk of floreert die juist? Allemaal zaken om goed over na te denken.

Wat kan een antwoord zijn op deze vragen? Navraag bij bemiddelingsbureaus naar mogelijkheden, rondvragen in je kennissenkring en surfen op internet naar dit onderwerp. Wellicht niet je eerste gedachte maar zeker de moeite waard is het openstaan voor tijdelijke banen, stages of vrijwilligerswerk.

  • Sta open voor tijdelijke banen via het uitzendbureau of voor vakantiewerk tijdens je zoektocht naar werk. Je komt onder de mensen, er komt geld in het laatje en je voorkomt dat je thuis gaat zitten kniezen. En van het één kan het ander komen. Je tijdelijke baan zou wel eens een prima opstap naar je droombaan kunnen zijn.
  • Een stage kan een goede binnenkomer bij een bedrijf zijn. Kun je het financieel bolwerken om een stage te doen, overweeg die mogelijkheid dan.
  • Ook vrijwilligerswerk kan nuttig zijn. Je doet contacten op en voelt dat je ergens mee bezig bent. Zorg er wel voor dat je zoektocht naar een nieuwe baan niet door deze bezigheden in het gedrang komt.

 

Misschien kunt u zelfs van uw hobby uw werk maken!

Vind een baan
zoeken