U bevindt zich hier:
 • Home
 • »
 • Nieuws
 • »
 • Laat die negatieve gedachten los!

Laat die negatieve gedachten los!

vrijdag 11 december 2015

Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Met name in het sollicitatietraject zal je vast wel eens tegen negatieve situaties aangelopen zijn. Wanneer je een aantal afwijzingen hebt gehad of niet eens een terugkoppeling krijgt na een sollicitatie. De druk om een nieuwe baan te krijgen wordt ook steeds groter. Het is moeilijk om in sommige situaties positief te zijn en niet sceptisch te worden. Solliciteren heeft toch geen zin, want ik word toch afgewezen, of ze vragen iets wat ik niet heb of kan. Je moet door, dat is de enige manier om een baan te krijgen. Als het je lukt om positiever te denken, merk je dat alle doelen die je hebt gesteld, veel makkelijker bereikt worden.

Op het moment dat je negatief gaat denken zie je geen mogelijkheden meer, maar alleen maar beperkingen. Je zie spreekwoordelijk alleen maar ‘beren op de weg’. Negatief denken heeft veel invloed op je gemoedstoestand, dus hoe je je voelt en gedraagt. Door negatief te denken bereik je je doel niet of minder snel. Daarnaast beïnvloed het ook je zelfbeeld en het beeld van anderen. Je denkt dat je niks meer kan en maakt jezelf ondergeschikt en je cijfert jezelf weg, terwijl je echt niet bent verleerd wat je allemaal kon! Je moet oppassen dat het niet je hele leven beïnvloed.

Door negatieve ervaringen ga je ook negatief denken en dat schept ook negatieve verwachtingen van de toekomst. Je kijkt dus eigenlijk naar wat je niet wilt dat er gebeurt. Je zal dus ook geen positief resultaat halen, of in ieder geval minder snel. Negatief denken wordt veroorzaakt door ervaringen in het verleden en door een gebrek aan zelfvertrouwen wat daaruit voortkomt. Hoe meer vertrouwen je in jezelf hebt, hoe makkelijker het is om positief te denken en te zijn.

Als je, door negatieve ervaringen negatief bent gaan denken, dan is het lastig om plotseling weer positief te gaan denken. Je moet weer vertrouwen krijgen, vooral in jezelf, in wat je allemaal kan. Dit straal je dan ook uit en zorgt er ook voor dat je weer positief naar de toekomst kan kijken. Positief denken zal veel veranderen; je relaties zullen makkelijker gaan, je zult meer ontspannen zijn, je doelen zullen makkelijker worden bereikt en je zult een positiever zelfbeeld hebben. Het enige wat je hoeft te doen is je bewust te zijn van mogelijke negatieve gedachten en deze om te buigen in positieve gedachten.

Negatieve gedachten ombuigen

Om mogelijke negatieve gedachten om te buigen zou je jezelf per situatie de volgende vragen moeten stellen. Je zult merken dat je bij elke vraag steeds positiever wordt.

 1. Wat wil ik eigenlijk?
 2. Wil ik me zorgen maken over het probleem of zoeken naar een oplossing?
 3. Wat is in de huidige omstandigheden de beste oplossing?
 4. Hoe kan ik dat realiseren?
 5. Wat moet ik doen om een eerste stap te zetten?
 6. Wie kan me helpen?
 7. Hoe zou ik me voelen als ik het resultaat bereik wat ik wil? Hoe trots en blij zou ik zijn?

Door negatieve gedachten kom je stil te staan, positieve gedachten brengen een resultaat!

Vind een baan
zoeken