U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Solliciteren doe je bij een bedrijf, niet alleen op een vacature

Solliciteren doe je bij een bedrijf, niet alleen op een vacature

maandag 18 mei 2015

De titel klinkt logisch, maar goed inspelen op het bedrijf waar je solliciteert wordt helaas te vaak onderschat. Naast je motivatie voor een bepaalde functie moet je in je sollicitatiebrief duidelijk naar voren laten komen dat je het bedrijf kent en dat je kunt motiveren waarom je juist daar wilt werken. Verdiep je dus in het bedrijf voordat je een sollicitatie verstuurt. En dat is meer dan alleen de website bekijken.

Je kunt een keer langs gaan bij het bedrijf. Bekijk de werkplek en zie wat voor mensen er werken. Proef de sfeer op het kantoor of in de kas en kom er achter of het bedrijf bij je past en andersom. Zorg dat je een zo compleet mogelijk beeld hebt van waar en op welke afdeling en/of functie je zou willen werken voordat je je open sollicitatie verstuurt. Houdt hierbij wel rekening met het type bedrijf, een groot internationaal bedrijf is minder bereikbaar en langs gaan is dan niet de beste aanpak. Bel bijvoorbeeld het bedrijf op en stel een aantal relevante vragen. Kandidaten die van tevoren bellen hebben vaak een streepje voor.

Onderwerpen waar je op kan inspelen als voer voor je motivatiebrief en/of (telefonisch) gesprek.

-          Missie, visie en strategie: waar staat het bedrijf voor, wat zijn de doelen en hoe bereiken ze deze doelen?

-          Grootte bedrijf: is het een klein familiebedrijf of inmiddels uitgegroeid tot een internationaal concern?

-          Product/dienst: welk product/dienst staat centraal?

-          Hoe is de bedrijfscultuur: hanteert het bedrijf een open en informele of juist een formele sfeer?

-          Positie op de markt: hoe onderscheidt het bedrijf zich ten opzichte van haar concurrenten en op welk gebied? Bijvoorbeeld: sterk innoverend, lage prijs, milieuvriendelijk, servicegericht.

-          Afzetmarkt: is het bedrijf actief op internationale markten? Welke doelgroepen worden bediend (consumenten, exporteurs)?

Probeer aanknopingspunten bij jezelf te vinden die een link leggen met onderwerpen die bij het bedrijf centraal staan. Stel: het bedrijf waar jij graag zou willen werken is bezig met het vaker inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen, om een milieuvriendelijker imago te creëren.  Geheel stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen is nu nog niet mogelijk, maar dit is wel het streven. Jij weet uit eerdere werkervaring hoe dit gerealiseerd kan worden. Gebruik je motivatiebrief en de telefoon om dit aan te kaarten en zo de werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid.  

Bron: http://www.jobnet.nl/orienteren-en-solliciteren/open-sollicitatie/opvallen-met-een-open-sollicitatie.html

 

 

Vind een baan
zoeken