U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Solliciteren in de glastuinbouw, anders dan vroeger

Solliciteren in de glastuinbouw, anders dan vroeger

donderdag 2 juli 2015

Robots die ons mensen  steeds meer werk uit handen nemen, arbeidsmigranten die meer en meer worden ingezet binnen de glastuinbouwsector, en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid waarvan de gevolgen voor de arbeidsmarkt nu nog onduidelijk zijn. De tijden dat je altijd wel op de tuinbouw kon terugvallen wanneer je een ‘baantje’ zocht, liggen voorgoed achter ons.

Frank van Baarle - Senior Mobiliteitsadviseur

De glastuinbouwsector heeft het afgelopen decennia een ware transformatie ondergaan; schaalvergroting, nieuwe technieken, verplaatsing van activiteiten naar het buitenland, en een toename van het aantal arbeidsmigranten in de sector hebben er voor gezorgd dat het arbeidsplaatje bij een gemiddeld glastuinbouwbedrijf er tegenwoordig heel anders uitziet dan ‘pak hem beet’ vijftien jaar geleden. Operators, verkopers, administratieve krachten, marketing medewerkers, een hoofd personeelszaken; zo maar een opsomming van vacatures die in het verleden niet of nauwelijks voorkwamen binnen de sector.

Dit heeft ook gevolgen voor de wijze van solliciteren. Zocht je in het verleden een baan in de tuinbouwsector dan ging je even ‘aan’ bij een kweker in de buurt  om vaak de dag erna al te beginnen. Tegenwoordig gaat dat heel anders. Ook een brief versturen en dan maar afwachten is eigenlijk niet meer van deze tijd. De wereld om ons heen verandert in een rap tempo en wie bij wil blijven, moet mee veranderen. Dit is niet anders met solliciteren.

Immers:

‘You can’t do today’s job with yesterday’s methods and be in business tomorrow’.

Sinds 2009 ondersteunt het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw  werkzoekenden uit de sector bij het vinden van hun weg op de hedendaagse arbeidsmarkt om  uiteindelijk uit te stromen naar een nieuwe baan binnen de sector. De vorm van ondersteuning is geheel afhankelijk van de kandidaat. Voor de één is dat het bieden van een luisterend oor, voor een ander het geven van adviezen over de strategie van solliciteren. Ieder traject is maatwerk. Een jaar lang kun je gratis gebruik maken van onze dienstverlening die onder andere bestaat uit het bijwonen van workshops en bijeenkomsten, driewekelijkse telefoongesprekken, het volgen van een cursus,  en toegang tot een breed netwerk van glastuinbouwbedrijven die ook gebruik maken van de dienstverlening van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw. We geven je tips over solliciteren en houden je, daar waar nodig, een spiegel voor om je op het juiste spoor te krijgen. 

Het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw is een gezamenlijk initiatief van de werkgevers- en werknemersorganisaties. Het Mobiliteitscentrum heeft als taak werkzoekenden of boventallige medewerkers uit de glastuinbouwsector ondersteuning te bieden bij het vinden van een nieuwe baan binnen de sector, zodat hun kennis, capaciteit en vakmanschap voor de sector behouden blijft.

 

Vind een baan
zoeken