U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Tuinbouw zoekt personeel steeds verder weg

Tuinbouw zoekt personeel steeds verder weg

maandag 20 november 2017

De tuinbouw moet steeds vaker personeel verder weg halen. Reden is dat er steeds minder Polen naar ons land komen. Daarom worden nu mensen uit bijvoorbeeld Moldavië en Letland benaderd om hier te gaan werken. Als dat niet lukt, ontstaat de komende jaren ‘een probleem’, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht tegen mediapartner Omroep West. "Dan hebben we een tekort aan arbeidsmigranten", bevestigt directeur Frans van der Lugt van het grote uitzendbureau Westflex.

 Uit onderzoek van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal Polen dat naar ons land komt, steeds verder afneemt. Reden is onder meer dat de welvaart in dat land toeneemt. Dus kunnen Polen makkelijker werken vinden in eigen land en zijn ook de salarissen daar hoger. Verder zouden de Polen tegenwoordig ook liever in de eigen omgeving blijven, in de buurt van familie.

"De sector is afhankelijk van arbeidsmigranten die veelal ook productiewerk doen. Daar is een tekort aan. Dat hebben we dit jaar al gezien en dat wordt volgend jaar alleen maar erger", voorspelt Van der Lugt. "De gevolgen zijn dat wij onze klanten 'nee' moeten gaan verkopen. Maar dat gaan wij natuurlijk niet doen." Vandaar dat zijn bedrijf nu druk bezig is met het zoeken naar mensen, niet alleen in Polen, maar ook in Roemenië, Letland en zelfs Moldavië. Maar heel makkelijk gaat dat nog niet.

Daarom moeten de arbeidsomstandigheden in Nederland worden verbeterd, zeggen Van der Tak en Van der Lugt. "De werknemers willen goed loon en goede huisvesting" aldus de eerste. De tweede voegt daaraan nog toe dat de nieuwe werknemers op hun gemak moeten worden gesteld en goed behandeld. De tuinders moeten ze het idee geven dat ze onderdeel zijn van het team. "We moeten ervoor zorgen dat die arbeidsmigrant het hier naar zijn zin heeft."

Volgens Van der Tak is het naar Nederland halen van mensen uit andere landen dan Polen niet genoeg. LTO Nederland wil ook proberen om Nederlandse jongeren te bewegen in de tuinbouw aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door goede opleidingen aan te bieden. En duidelijk te maken dat het niet meer alleen 'handjes in de aarde is'. "Het is mooi werk.  Hightech ook. En wat is er mooier dan Nederlands product over de hele wereld exporteren."

 

Bron: WOS.nl

Vind een baan
zoeken