U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Uitbreidings- en beĂ«indigingsplannen glastuinbouw gelijk

Uitbreidings- en beëindigingsplannen glastuinbouw gelijk

dinsdag 15 november 2011

Zowel het percentage glastuinders met uitbreidingsplannen als het percentage met beëindigingsplannen ligt net onder de 9%. Dit betekent dat er iets meer glastuinders willen stoppen dan vorig jaar en er iets minder plannen hebben om hun bedrijf uit te breiden. De glasgroentesector is met 11% met uitbreidingsplannen positiever gestemd dan gemiddeld. Dat blijkt uit de GlastuinbouwScanner Nederland 2011 van AgriDirect.

AgriDirect inventariseert jaarlijks in het kader van de jaarlijkse GlastuinbouwScanner de toekomstoriëntering van de glastuinders. Hiervoor werden in september-oktober 2011 ruim 4.000 glastuinbouwbedrijven in Nederland telefonisch benaderd.

In de totale groep glastuinders is het percentage met uitbreidings- of opvolgingsplannen gedaald van 9,5% in 2010 naar 8,8% in 2011. Het percentage ‘stoppers’ steeg in dezelfde periode van 8,4% naar 8,9%. Dezelfde trends zijn waarneembaar bij de bedrijven met 2 hectare glas of meer, al liggen hier de percentages betreffende de uitbreidingsplannen duidelijk hoger en de percentages betreffende de beëindigingsplannen flink lager dan gemiddeld in de sector.

Stemming in glasgroentesector positiever
11% van de telers van groenten onder glas heeft op korte termijn plannen om zijn bedrijf uit te breiden of op te laten volgen. Dat is beduidend hoger dan het sectorgemiddelde. Daarbij ligt het percentage ‘stoppers’ bij deze groep een procent lager dan in de totale glastuinbouwsector. Kwekers van eenjarige tuin- en perkplanten zijn het minst positief; slechts 5,5% wil uitbreiden, 9,8% plant op korte termijn te stoppen of afbouwen.

Bron: HetheleWestland
Geplaatst op: 15-11-2011 om 10:55 uur

Vind een baan
zoeken