U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Vakblad Bloemisterij: "Grijp Mobiliteitscentrum met beide handen aan"

Vakblad Bloemisterij: "Grijp Mobiliteitscentrum met beide handen aan"

maandag 7 september 2009

In het vakblad Bloemisterij van deze week wordt een aantal telers gevraagd naar hun mening op de stelling "Grijp Mobiliteitscentrum met beide handen aan". Hieronder het volledige artikel: 

Grijp Mobiliteitscentrum met beide handen aan.

De website van het mobiliteitscentrum glastuinbouw is in de lucht! Het centrum bemiddelt ontslagen en boventallig personeel op glastuinbouwbedrijven naar nieuw werk in de glastuinbouw. Het succes is afhankelijk van een actieve opstelling van werkgevers en werknemers. Zij dienen respectievelijk vacatures en uitvoerige cv's te melden, zodat een goede match te maken is. Het centrum biedt een unieke kans op aan goede en gemotiveerde werknemers te komen. Maak er dus gebruik van.

Reacties op de bovenstaande stelling:

Nico Karsten, iristeler in Hoogwoud

Een dergelijk centrum vind ik zonde van de tijd en energie. Voor goede en gemotiveerde werknemers is het niet nodig. Die hebben als ze vandaag worden ontslagen, morgen toch weer een nieuwe baan. En voor ongemotiveerde mensen heeft het geen zin. Het is wel jammer voor buitenlandse medewerkers: daar zullen we er steeds minder van nodig hebben.Voordeel is dat Nederlanders het beter begrijpen als het slecht gaat met de het bedrijf, iets wat veel buitenlandse medewerkers maar moeilijk begrijpen: die denken toch altijd maar dat je rijk bent. Ik vraag me wel eens af of het wel goed is geweest, al die buitenlandse werknemers. Zonder hen waren we nooit zo snel gegroeid en was er nu ook geen sprake van overproductie. Blijkbaar hebben we toch een soort rem nodig, want keer op keer maken we het ons liever moeilijk dan makkelijker.

Arno Duyvesteijn, teler van monsterablad en strelitzia in De Lier

Het mobiliteitscentrum is een initiatief van de sociale partners en dit idee kan alleen slagen als een CV serieus en betrouwbaar wordt ingevuld. Iedereen is er zich terdege van bewust dat door de crisis bedrijven het erg moeilijk hebben en velen proberen het hoofd boven water te houden. Het zou zonde van de sector zijn, als hoog gekwalificeerde medewerkers de sector zouden verlaten. Een goede medwerker vindt ook wel werk buiten de sector, dus laten we er alles aan doen om de goede mensen binnen de bedrijven te houden; de crisis duurt niet eeuwig. Eerst moeten we deze de baas zien te worden. Het moet mogelijk zijn om met een groep creatieve mensen aan de crisis een positieve draai te geven door een marktvernieuwend handelsproduct te introduceren. Als het mobiliteitscentrum aanslaat, is er zeker geen reden om het na een jaar stop te zetten.

Jan Batist, gerberateler in Made

Lage opbrengsten en resultaten gaan niet gepaard met minder kilo's of stuks dus ook niet met minder arbeid. Goed personeel is schaars en bij een aantrekkende economie zal dat alleen nog maar moeilijker worden. Een mobiliteitscentrum zou vooral ingeschakeld kunnen worden bij stoppers, schakelaars of in het geval van bedrijfsverkleiningen. Zo kunnen voor de sector vakbekwame mensen behouden blijven. Ook medewerkers met potentie, maar met onvoldoende doorgroeimogelijkheden, zouden via zo'n centrum wel die mogelijkheid kunnen vinden. Juist dat is een doelgroep waar sommige bedrijven naar op zoek zijn. En voor ondernemers die willen of moeten stoppen, maar wel met een afvloeiingsverplichting te maken hebben, kan het centrum een uitkomst zijn. Dus een goed initiatief, waarbij het mes aan twee kanten kan snijden.

Bronvermelding: Vakblad voor de Bloemisterij, week 36, 4 september 2009, pag.7 (gepubliceerd met toestemming van de uitgever.)

  

 

 

 

 

 

 

 

Vind een baan
zoeken