U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Verborgen twijfels in een sollicitatiegesprek wegnemen

Verborgen twijfels in een sollicitatiegesprek wegnemen

woensdag 19 augustus 2015

“Weten wat de ander denkt” Helaas bezit het merendeel van de mensheid niet het vermogen om de gedachten van de ander te lezen. Dit betekent dat het voor jou onmogelijk is om te achterhalen wat jouw gesprekpartner (de werkgever) tijdens een sollicitatiegesprek precies denkt. Jammer he? Wat zou het makkelijk zijn om zijn of haar twijfels over jou als potentiele werknemer inzichtelijk te maken, dan resteert alleen nog de vraag; hoe kan ik die twijfels wegnemen? Lees hieronder hoe je erachter kan komen wat de werkgever ervan weerhoudt om jou aan te nemen;

Bij de screening van kandidaten creëert de werkgever een beeld van jou op basis van o.a. het CV en de motivatiebrief. Hij of zij maakt een voorstelling van jou als toekomstige werknemer binnen hun bedrijf en in de meeste gevallen ontstaan hierbij al enkele twijfels over een mogelijke match (bv. niet de juiste opleiding gevolgd, net te weinig werkervaring, andere kandidaat heeft meer teeltkennis). Ben je uitgenodigd voor een gesprek, vergeet dan niet de volgende vraag te stellen:

“Wat is voor u een reden om mij niet aan te nemen?”

Stel, het antwoord is als volgt: “ook al heb je een interessante opleiding afgerond, heb je niet de opleiding gevolgd die bij ons de voorkeur heeft. Wij twijfelen of jouw profiel om die reden genoeg aansluit op wat wij vragen.”

Hier krijg je de kans om de twijfel weg te nemen bv: “tijdens mijn vorige werkervaring heb ik vaak de link moeten leggen tussen praktijk en theorie, dit hield in dat ik voortdurend mijn kennis heb bijgespijkerd door het lezen van diverse artikelen en de kennis van collega’s heb geraadpleegd. Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiding vakken gevolgd van de opleiding waar uw voorkeur naar uitgaat.” Zo laat je zien dat je belangrijke elementen van de opleiding wel genoeg beheerst om de  functie goed uit te kunnen voeren.

Probeer dit bij elk sollicitatiegesprek aan de orde te brengen; merk je op dat hetzelfde antwoord vaker voorkomt? Probeer hier dan iets aan te doen; wellicht het volgen van een opleiding of gericht vrijwilligerswerk. Gebruik de kansen die binnen jouw bereik liggen en blijf jezelf ontwikkelen!

Vind een baan
zoeken