U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Vrees voor uittocht van vakkennis

Vrees voor uittocht van vakkennis

maandag 28 september 2009

Tuinders vrezen voor een uittocht van vakkennis als gevolg van krimp, reorganisaties of faillissementen van bedrijven in de tuinbouwsector.

Dat valt op te maken na diverse gesprekken met tuinders. Zij vrezen dat als de economie weer aantrekt en weer meer arbeidskrachten met vakkennis nodig zijn, deze niet meer terug te halen zijn naar de sector. Het betreft niet alleen medewerkers met de zogenaamde groene vingers, maar ook in de periferie.

Vakkennis
Een voorbeeld hiervan zijn de kassenbouwers en installateurs. Zij moeten medewerkers met kennis en ervaring laten gaan. De zorg bij ondernemers in de tuinbouw is of deze mensen ook weer terug te halen zijn naar de sector, als de economie weer aantrekt.

Naar andere sectoren
Ook personeel met ervaring in het middenkader is een groep die gemakkelijk weg zou kunnen stromen naar andere sectoren. Al is de huidige situatie op de arbeidsmarkt ook nog niet dusdanig dat er banen voor het opraken liggen in andere sectoren dan de tuinbouw.

Mobiliteitscentrum
Een oplossing voor het laten verdwijnen van arbeidskrachten is het onlangs opgerichte mobiliteitscentrum. Het Mobiliteitscentrum heeft als doel om ervoor te zorgen dat werkloze of boventallige medewerkers uit de glastuinbouw een nieuwe baan kunnen vinden binnen de sector, zodat hun kennis, capaciteit en vakmanschap voor de sector behouden blijft.

Verder uitgerold
Personeelsadviseur Bertus ten Pas van Alles voor Groene Arbeid: ‘Het mobiliteitscentrum kan een belangrijke oplossing bieden om deskundige medewerkers in de sector aan het werk te houden.’ Hij benadrukt dat het centrum nog verder uitgerold moet worden binnen de tuinbouw en de regio’s. ‘Het moet nog meer ingeburgerd raken, maar het kan telers en medewerkers serieus een oplossing bieden’, aldus Ten Pas.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Esther de Snoo

Vind een baan
zoeken