U bevindt zich hier:

Waarom wil je deze functie?

vrijdag 22 mei 2015

Waarom wil je deze functie? De hamvraag tijdens een sollicitatiegesprek. Dit vraagt om een goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Als het goed is, heb je in je sollicitatiebrief al een tipje van de sluier opgelicht.

Gaat het om het bedrijf of gaat het om de functie? Het is een combinatie van deze twee. Heb je niets met het product, dan is het lastig om te solliciteren als accountmanager bij dit bedrijf.

Probeer in het gesprek je enthousiasme over het bedrijf over te brengen, geef bijvoorbeeld aan waarom het bedrijf je aanspreekt, te denken valt aan het internationale karakter, het maatschappelijk verantwoord ondernemen of de platte organisatiestructuur.

Vervolgens ga je een stap verder. Waarom heb je juist op deze functie gesolliciteerd? Geef voorbeelden aan dat jouw relevante ervaring  (vaardigheden) aansluit op het functieprofiel. Bijvoorbeeld, je bent op gesprek voor de functie van secretaresse. Geef dan aan dat je het leuk vindt om te organiseren, goed bent met de computer, een dienstverlenende instelling hebt en dat je notuleren een uitdaging vindt.

Tot slot kun je aangeven dat het een vervolgstap is in je carrière en dat je veel uitdagingen ziet in de genoemde taken waar je nog niet zoveel ervaring mee hebt.

Stel  jezelf altijd de volgende vraag bij een vacature: zie ik mijzelf deze functie uitoefenen en wil ik dat? Wees eerlijk naar jezelf.  Is de functie net boven je niveau, dan hoeft dat geen reden te zijn om niet te solliciteren maar bespreek dit wel  in je sollicitatiegesprek want daar ligt wellicht de uitdaging voor de komende jaren; loopbaanplanning.

Kortom: Waarom wil je deze functie? Het bedrijf, het profiel en het toekomstperspectief.

 

 

Vind een baan
zoeken