U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Wat zijn de stappen die je moet ondernemen als werkzoekende in het sollicitatieproces?

Wat zijn de stappen die je moet ondernemen als werkzoekende in het sollicitatieproces?

woensdag 29 april 2015

“Gewoon, dat is niet zo ingewikkeld.. een vacature zoeken en een motivatiebrief schrijven?”

Helaas heeft dit toch iets meer voeten in de aarde. Het is allereerst belangrijk dat je weet waar je vacatures kunt vinden. Vergeet vooral niet de regionale kranten of kijk eens op Linkedin. Zodra je een vacature hebt gevonden, kun je meer informatie zoeken over het bedrijf. Je kunt dit doen door de website van het bedrijf te bekijken, maar eventueel is het ook mogelijk om er een belletje aan te wagen. Je krijgt hierdoor niet alleen een antwoord op je vraag, daarnaast heeft de werkgever ook al eens je naam gehoord. Nog een bijkomend voordeel is dat je in je brief kunt verwijzen naar het telefoongesprek met de desbetreffende persoon van het bedrijf (schrijf de naam van diegene dus ook op!).

Zodra je voldoende weet over het bedrijf en natuurlijk over de functie ga je aan de slag met het schrijven van de motivatiebrief en ook een eventueel aangepast cv. Je verstuurt de brief en indien er nergens bekend is hoelang het gaat duren totdat je wat hoort, kun je hier ook weer de telefoon pakken. Ondertussen is het aan te raden al een volgende sollicitatie op touw te zetten. Het werkt  voor veel mensen heel prettig als er al een volgende sollicitatie in gang wordt gezet. Op deze manier houd je ritme in het proces en is de teleurstelling wellicht minder groot als er afwijzing binnenkomt. Er lopen dan immers nog andere sollicitaties.

Mocht er wel een uitnodiging volgen voor een gesprek, dan is het uiteraard aan te raden om ook hier weer goede voorbereidingen voor te treffen. Bezoek (nogmaals) de website, vraag wat rond en zorg dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Blijf er na het eerste gesprek kort opzitten, hiermee toon je direct je enthousiasme en blijf je op de hoogte van de gang van zaken. Het resultaat van het gesprek pakt hopelijk positief uit. Mocht dat niet zo zijn, informeer dan altijd naar de reden van afwijzing. Dit kun je eventueel weer meenemen in een nieuwe sollicitatie.

Kortom, doorzettingsvermogen, ritme, regelmaat en enthousiasme zijn belangrijke ingrediënten in een succesvol sollicitatieproces. 

Annika van den Berg, gast-trainster 

Vind een baan
zoeken