U bevindt zich hier:

Werk dat bij je past

vrijdag 27 november 2015

Veel mensen zoeken werk dat ze eigenlijk niet willen of een functie waarvan ze denken dat dit bij hun past, of omdat ze dat altijd gedaan hebben. Maar wil je dit werk ook echt doen? Veel mensen dromen over een leukere baan, maar weten niet precies welk werk het beste bij hen past. Of ze weten wel wat ze willen, maar niet hoe ze daar moeten komen.

Bepaal eerst voor jezelf hoe belangrijk het is om het ideale werk te vinden. Om motivatie en energie uit je werk te halen is het belangrijk om voor jezelf te weten dat leuker werk belangrijk voor je is.

 

Als de noodzaak ontbreekt om tijd te besteden aan het vinden van leuker werk dan verandert er niets. De beste vraag om je helpen in deze stap is: ‘Wil ik dit werk de komende tien jaar blijven doen?’ Als het antwoord nee is, is de volgende vraag: ‘Ben ik bereid om tijd en energie te stoppen om dit te veranderen?’ Als je antwoord daarop ja is, ben je klaar voor de volgende stap.

 

Het heeft geen zin om werk te zoeken als dat je je na een jaar weer verveelt en weer opnieuw opzoek moet. Neem de tijd om te achterhalen wat je het liefst zou doen.

 

Schrijf voor jezelf eens op waar jij echt goed in bent. Ben je een ster in werken met cijfers of het houden van een goed gesprek? Ben jij het liefst bezig met de teelt of vind jij het ook interessant om je bezig te houden met waarom een plant groeit zoals hij groeit en hoe kan ik dat beïnvloeden?  Lukt dat niet, vraag dan eens aan je omgeving of zij je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan je vrienden, familie of je oud collega’s waar je nog goed contact mee hebt.

En wat gaat je moeiteloos af terwijl het anderen veel energie kost? Daar ben jij dan echt goed in. Iedereen doet werk op zijn eigen niveau, dat is het mooie. Je moet er ook niet aan denken dat je 11 Lionel Messi’s in je elftal hebt lopen.

 

Maar wat zijn voor jou de kenmerken voor de ideale baan? Zit je het liefst de hele dag op kantoor? Werk je graag samen of juist alleen? Parttime of fulltime? Dagdiensten of avond-/nacht diensten? Allemaal elementen die voor jou bepalend  kunnen zijn voor de ideale baan, maar er zijn voor jou natuurlijk nog veel meer doorslaggevende elementen.

Door je passie, talenten en kenmerken van een ideale baan samen te voegen ontstaan een goede profielschets van je droombaan. Als je niet weet wat je zoekt heeft het ook geen zin om te gaan zoeken. Hoe beter je profielschets is hoe beter beeld je van je droombaan hebt gekregen, hoe gerichter je op zoek kan.

 

Om een goede profielschets te krijgen van je droombaan is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om hier achter te komen. Als je weet hoe je droombaan eruit ziet kom je er misschien wel achter dat je een extra diploma nodig hebt om een bepaalde vaardigheid extra te ontwikkelen. Om antwoorden te geven op al deze vragen organiseert het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw regelmatig bijeenkomsten en workshops die je meer inzicht kunnen geven in jezelf, je kwaliteiten en mogelijke ontwikkelpunten. Kijk voor het workshop overzicht op onze website of neem contact met ons op voor vragen of meer informatie.

Vind een baan
zoeken