U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Werkloosheid daalt ook in maart licht

Werkloosheid daalt ook in maart licht

donderdag 16 april 2015

De werkloosheid is in maart gedaald naar 7 procent van de beroepsbevolking. Drie maanden eerder kwam de werkloosheid nog uit op 7,2 procent, in februari was het werkloosheidspercentage 7,1 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de afgelopen drie maanden kwamen er per maand gemiddeld zesduizend mensen met een baan bij, vooral jongeren kregen in die maanden werk. Afgelopen maand zaten 626.000 mensen werkloos thuis.

In februari daalde de werkloosheid eveneens ten opzichte van een maand eerder. Die daling kwam vooral doordat mensen zich hadden teruggetrokken van de arbeidsmarkt. In maart hadden 3,8 miljoen mensen van de beroepsbevolking (tussen de 15 en 75 jaar) geen baan en waren daar ook niet naar op zoek.

Jongeren

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het aantal jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) met een baan maandelijks gemiddeld met 10.000. Het werkloosheidspercentage binnen die groep daalde van 11,8 procent in januari naar 10,8 procent in maart.

Bijna tweederde van de werkende jongeren hebben een flexibel dienstverband. Dat is veel vaker dan bij 25-plussers, daar heeft ruim tweederde een vast werk en een vast aantal uren.

Uitkeringen

Ook het aantal WW-uitkeringen daalde in maart naar 443.000. Dat zijn er 12.000 minder dan in februari, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Ook hier daalde het aantal vooral onder jongeren tot 25 jaar. Bij 50-plussers nam het aantal uitkeringen ook af, dat is voor het eerst sinds een half jaar.

De daling van het aantal WW-uitkeringen komt voor een belangrijk deel door uitzendbedrijven en seizoensgevoelige sectoren als de bouwnijverheid en de landbouw, consludeert het CBS.

Zorg

In de sectoren zorg en welzijn, (para)medische beroepen en verzorgende en dienstverlenende beroepen nam het aantal uitkeringen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder behoorlijk toe met respectievelijk 13, 4 en 3 procent. In deze beroepsgroepen werken vooral veel vrouwen.

Het tegenovergestelde is zichtbaar in sectoren en beroepen waar vooral mannen werken. In de bouwnijverheid zakte het aantal WW-uitkeringen met 23 procent ten opzichte van maart 2014, bij technische beroepen en industrieberoepen was de daling 10 procent.

In totaal werden er de afgelopen maand 2,4 procent minder uitkeringen verstrekt vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

 

Bron: nu.nl

Vind een baan
zoeken