U bevindt zich hier:
  • Home
  • »
  • Nieuws
  • »
  • Werkloosheid daalt verder in september

Werkloosheid daalt verder in september

donderdag 16 oktober 2014

De werkloosheid is in september verder gedaald. Vorige maand waren er vierduizend werklozen minder dan in augustus.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het werkloosheidspercentage in september komt net als in augustus uit op 8. Het is voor de vijfde maand op rij dat de werkloosheid afneemt.

Het komt er op neer dat er vorige maand 628.000 mensen tussen de 15 en 64 jaar geen of minder dan twaalf uur per week werk hadden.

In het eerste kwartaal kromp de werkzame beroepsbevolking nog maandelijks met gemiddeld achttienduizend personen. Vanaf april stijgt dit aantal weer waardoor er meer mensen aan het werk zijn. In maart van dit jaar bereikte de werkloosheid een hoogtepunt met 8,7 procent van de beroepsbevolking.

Uitkering

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte in de eerste drie kwartalen van dit jaar 1,1 procent minder uitkeringen dan in dezelfde periode 2013.

Wanneer de cijfers worden vergeleken van maand op maand, neemt het aantal WW-uitkeringen in september eveneens af. Vorige maand kwam het aantal uitkeringen uit op 420.000, elfduizend minder dan in augustus. Alleen bij 55-plussers steeg dit aantal in september.

Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is het totaal aantal uitkeringen wel toegenomen met bijna 5 procent. Dat geldt niet voor jongeren tot 25 jaar, binnen die groep nam het aantal uitkeringen af met 15,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

In de categorie daarboven, 25 tot 45 jaar, lag het aantal uitkeringen ook lager dan vorig jaar. Onder 45-plussers werden wel meer uitkeringen uitgekeerd vergeleken met september 2013.

 

Bouw

In bijna alle sectoren nam de werkloosheid in september af vergeleken met de maand ervoor. De daling was het grootst in de bouw en het onderwijs.

De sectoren openbaar bestuur en zorg en welzijn deden het een stuk slechter dan vorig jaar. Het aantal uitkeringen in deze sectoren steeg fors met respectievelijk 18,6 en 17,8 procent.

Het CBS baseert de cijfers over de werkloze- en werkzame beroepsbevolking op een maandelijkse enquête onder dertigduizend mensen in Nederland. In de uitkomsten hiervan zit een onnauwkeurigheidsmarge, meldt het statistiekbureau.

 

Prachtig

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemt het prachtig dat de werkloosheid voor de vijfde maand op rij is gedaald. "Ik ben blij voor al die mensen die nu weer werk gevonden hebben. Maar we zijn er nog niet, want er zijn nog te veel werkzoekenden die ook een baan willen", zegt de bewindsman.

De vicepremier benadrukt daarom dat het bestrijden van de werkloosheid topprioriteit heeft. Asscher: "We nemen concrete maatregelen, zoals de sectorplannen om jongeren en ouderen te helpen bij het vinden van werk. Zo zijn recent de sectorplannen voor huisartsen en de metalektro goedgekeurd."

Volgend jaar wordt ook de brug-WW ingevoerd. Die maatregel moet het makkelijker maken voor mensen om in sectoren aan het werk te gaan waar een tekort aan werknemers is.

 

Inspanning

Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, zegt dat er grote inspanningen nodig zijn om de dalende werkloosheid voort te zetten. "Meer innovatie, meer scholing en een grotere inzet op een duurzame economie", vraagt Limmen van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

"Het innovatiebeleid en scholing moeten zorgen dat de Nederlandse bedrijven en de werknemers ook in de toekomst de concurrentie met het buitenland aankunnen", aldus Limmen.

 

Bron: nu.nl

Vind een baan
zoeken