U bevindt zich hier:

Werklozen zijn welkom in de Kas

donderdag 2 maart 2017

Ter illustratie.

LTO ziet wel wat in het plan om statushouders en andere bijstandsgerechtigden uit omliggende steden in de Westlandse kassen aan het werk te helpen. ,,Er is altijd behoefte aan goede, gemotiveerde handjes." 

Wethouder Mohamed el Mokaddem ziet samen met zijn Haagse collega en partijgenoot Rabin Baldewsingh een oplossing voor het grote aantal bijstandsgerechtigden in Den Haag: zet ze aan het werk in de Westlandse kassen. ,,Westland heeft weinig bijstandsgerechtigden, maar met steden als Den Haag en Delft in de regio zijn dat er 30.000", licht El Mokaddem toe. ,,Door vergrijzing en afname van Poolse arbeidsmigranten, is dit een potentieel waar we uit kunnen putten."

Ook de tuinbouwsector is enthousiast, zo stelt Jos van der Knaap van de Westlandse afdeling van LTO Glaskracht. ,,Ze zijn van harte welkom. Er is altijd behoefte aan goede gemotiveerde handjes in de kassen. We zien nu dat uitzendbureaus al in de Baltische staten zitten en zelfs naar Oekraïne gaan."

Mensen vanuit een uitkering in de kas aan het werk helpen is volgens coördinator Jeroen Verweij van het mobiliteitscentrum glastuinbouw echter geen abc'tje. ,,Het lijkt wel of beleidsmakers het Westland zien als een kip met een gouden ei, waar iedereen wel kan werken, maar dat is niet waar. We kennen nog het initiatief waarbij bussen met Rotterdamse bijstandsgerechtigden langs de kassen reden. Daar is maar een handjevol van aan het werk gegaan."

Werkweek
Het probleem is volgens Verweij dat een deel van de bijstandsgerechtigden lang werkloos is, waardoor het lastig is om over te schakelen naar een 40-urige werkweek in de kassen. ,,Want dat verwachten ondernemers wel. Die kiezen dus eerder voor een Pool die speciaal daarvoor naar Nederland komt."

Volgens El Mokaddem wordt daarom nu juist meer gekeken naar welke mensen bij een bepaald bedrijf passen. ,,Uitkeringsgerechtigden in bussen langs tuinders laten rijden, dat werkt niet. Nu bereiden we mensen beter voor op het werk."

Een deel van de bijstandsgerechtigden zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog geen werk hebben. ,,In Westland komen die na drie weken bij Patijnenburg om naar werk voor hen te zoeken en ook zorgen we voor taalonderwijs. Door werk integreer je sneller."

 

Bron: AD

Vind een baan
zoeken