U bevindt zich hier:

Het schrijven van je sollicitatiebrief

Je hele leven in een paar woorden

Je sollicitatiebrief is dé persoonlijke toevoeging op je cv. Jouw visitekaartje voor je nieuwe werkgever. Regel nummer 1: je sollicitatiebrief moet aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. Een standaardbrief is nooit genoeg. Overtuig de lezer van je brief dat jij de perfecte kandidaat bent voor deze baan. En let op: spelfouten maken in je cv of sollicitatiebrief kan echt niet. Laat je brief altijd door iemand anders lezen voordat je hem verstuurt. 

Je sollicitatiebrief opstellen: het begin van de brief

Zorg dat je weet aan wie je de brief richt en gebruik zijn of haar naam. Stuur je je brief naar een formeel bedrijf? Begin dan met ‘Zeer geachte …’. Een sollicitatiebrief bestaat uit korte alinea's en is niet langer dan één A4. Begin met een sterke openingszin. Dat klinkt heel lastig, maar weet van jezelf waarom je solliciteert: waarom schrijf je deze brief? Daar begin je mee.

Het vervolg van je sollicitatiebrief: het middenstuk

Het midden bestaat uit 2 alinea’s met de volgende onderwerpen:

1. Geschiktheid
Waarom moeten ze jou uitnodigen? Zorg ervoor dat je persoonlijke pluspunten, relevante werkervaring, opleiding en ambities in de brief staan, maar vertel niet te veel. De werkgever moet nieuwsgierig worden, zodat hij jou voor een gesprek uitnodigt. Wees enthousiast, zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer je brief positief. Als je de vereiste diploma's niet bezit hoef je dat niet te noemen. Zeg wat je wél brengt aan kennis, ervaring en ambitie.

2. Motivatie
Waarom solliciteer je op deze vacature bij deze organisatie? Het is belangrijk dat je goed weet bij wat voor bedrijf je solliciteert. Neem een kijkje op de website of praat met werknemers. In de brief kun je aangeven waarom je graag bij deze organisatie wilt werken. Leg uit waarom je goed bij de organisatie past.

Je sollicitatiebrief afronden: de afsluiting

In de laatste alinea kun je de brief in één zin samenvatten en toespelen op een persoonlijk gesprek. Je kunt afsluiten met ‘Hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groet’, afhankelijk van hoe je gestart bent.  Voor een goede opmaak van de brief kan je de lay-out van de voorbeeldbrief aanhouden. Zorg dat je je brief in de attachment meestuurt.

 

Vind een baan
zoeken