U bevindt zich hier:

Jezelf presenteren bij je toekomstige werkgever

Een sollicitatiegesprek voeren

In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Dit is jouw moment om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Daar heb je een goede voorbereiding voor nodig.

Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek

Je kunt je thuis al voorbereiden op het gesprek door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de organisatie. Bezoek de website van het bedrijf en neem het jaarverslag door. Als je iemand kent die bij de organisatie werkt, vraag dan naar zijn ervaringen en tips.
Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen gesteld. Je kunt je hierop prima voorbereiden door antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken: 
 • Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
 • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 • Waarom wil je deze baan?
 • Wat verwacht je van dit werk?
 • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
 • Kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?

Tip: Ga ruim op tijd van huis weg, zodat je zeker op tijd aanwezig bent. Neem het telefoonnummer mee van je contactpersoon bij het bedrijf. Als je onderweg vertraging oploopt, kun je waarschuwen dat je iets later komt.

Nog een gouden regel: kleed je netjes aan en pas je aan op de bedrijfscultuur. Bij een kantoorbaan ben je niet snel 'overdressed', maar zorg er wel voor dat je jezelf ook nog lekker voelt in wat je draagt.

Het sollicitatiegesprek 

Wees tijdens het gesprek enthousiast, en toon interesse in het bedrijf. Het is helemaal niet erg als je een beetje zenuwachtig bent: daarmee geef je aan dat je de baan graag wilt hebben. Zit recht, leg je armen rustig op de leuning of tafel (niet over elkaar, dit komt gesloten over) en val de gespreksleider nooit in de rede.
Je kunt alleen de gesprekspartner overtuigen van jouw geschiktheid, als je zelf ook gelooft dat jíj de geschikte kandidaat bent! Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de vraag of jíj nog vragen hebt. Bereid daarom een paar positieve vragen voor. 

De afsluiting

Aan het einde van het gesprek geeft de gespreksleider aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook naar vragen. Er kan sprake zijn van een tweede gesprek of een assessment. Geef iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte een hand en dank de aanwezigen voor hun tijd.

Salarisonderhandeling in je eindgesprek

Ben je beland in het arbeidsvoorwaardengesprek? Onderhandelen wordt over het algemeen als spannend ervaren. Maar ook hier geldt weer: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je weet wat je wilt verdienen en wat gebruikelijk is in de branche, in die functie en op jouw leeftijd. Kortom: weet wat je waard bent.

Met onze tips weet je de onderhandeling goed te doorstaan:

 • Sterke punten
  Bedenk vooraf wat je sterke punten zijn. Dit kan betrekking hebben op je opleidingen, ervaring, een relevante (bij)baan of stage, jouw kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en de arbeidsmarktsituatie.
 • Gewenst resultaat
  Schrijf van tevoren op wat je wilt bereiken. Bedenk het bod waar je minimaal de deur mee wilt uitlopen. Wees realistisch en ken je waarde.
 • Tactisch
  Speel het tactisch, bouw ruimte in om te kúnnen onderhandelen. Leg dus niet meteen alle kaarten op tafel. Ga niet met het eerste bod akkoord als je het daar niet mee eens bent. Durf tijdens het gesprek voor je jezelf te staan.
 • Argumenten
  Probeer de tegenargumenten goed te weerleggen door jouw kwaliteiten kenbaar te maken. Bedenk dat ze je graag willen aannemen!
 • Overwegen
  Je hoeft niet perse meteen te beslissen. Het is je goed recht om er even over na te denken.
 • Niet alleen geld
  Mocht het niet zo gaan als je zou willen, baal daar dan niet te lang van. Naast het salaris zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden, de opleidingsmogelijkheden, trainingen, collega’s en werksfeer minstens zo belangrijk.

 

Vind een baan
zoeken